3dagar tills
Prisutdelning på Fryshuset

test

Navigering

  Navigering

   Navigering

    Navigering

     Sidförfattare

     • Ingemar Nilsson
      april 14, 2014

     Emerich Roth


     Emerich Roth kom till Sverige i december 1950 efter att på ett mirakulöst sätt ha överlevt nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Han var med att starta Föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskaper - främst i skolor - om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle.
     Med 30 års erfarenhet inom socialvården bland utslagna och hatiska människor och som föredragshållare sedan 1993 i skolor runt om i Sverige, vet han att det finns en väg ut ur hatet. ”De flesta bland de utslagna ungdomarna upplever det som fruktansvärt jobbigt att ständigt vara fyllda av hat och bli hatade av andra. Innerst inne önskar de flesta att möta någon, som förstår vad det egentligen handlar om, någon som hjälper dom att bli den människa dom innerst inne vill vara. Detta är sanningar jag erfarit i möten med ungdomar som hoppat av från olika destruktiva gäng.” - Emerich Roth
     Det är numera flera före detta så kallade nazister/rasister som följer med Emerich till skolorna och utgör en värdefull resurs i kampen mot våld och rasism.

     ER har också varit initiativtagare till EXIT och medverkat till att hjälpa ungdomar, som varit aktiva i destruktiva gäng att lämna dessa. Sedan 1992 har ER föreläst i skolor på temat ”Vägen ut ur hatet” och har hunnit besöka mer än 1000 skolor över hela landet. Hans möten med ungdomar har gjort starka intryck och ER har under åren fått många tusentals brev, där de elever han mött öppnar sig och berättar om sina reaktioner, redogör för sina egna liv och erfarenheter av bl.a. våld och mobbning.

     ER är idag 87 år. Hans idoga arbete ute i skolor mot våld, främlingsfientlighet, hat och mobbning har under åren fått stor medial uppmärksamhet. ER har fått ett flertal utmärkelser för sina insatser och 2008 tilldelades ER Nelson Mandela priset.

     2011 tilldelades Emerich Roth Kunskapspriset - "för att han med beundransvärd uthållighet sprider kunskap om hur vi kan motverka våld, rasism och hatbrott. Med sin bakgrund från nazitidens koncentrationsläger har han stor trovärdighet när han i böcker, i föreningar och framför allt genom otaliga besök i skolor framför sitt budskap". (Juryns motivering)                  

     Emerich Roth - Svenska hjältars livsgärning 2012!
      Foto: Lotte Fernvall

     Emerich Roth - hyllas för sin livsgärning i TV4;s 
     Hjältegala! Se hela galan här > 
     Svenska Hjältar 2012